Більше половини побутових відходів в Україні опиняються на стихійних звалищах – еколог

Читать на русском
Еколог Ганна Свириденко вважає, що існуючі штрафи і навіть звільнення чиновників місцевого рівня – занадто м'яке покарання за масштаби стихійних звалищ у Києві

Побутові звалища – величезна проблема не тільки для Києва, а й для всіх великих міст України, адже на офіційні полігони з тих чи інших причин потрапляє менше половини побутових відходів українців.

Про це, коментуючи ситуацію з утилізацією побутових відходів у Києві, «Слову і Ділу» розповіла еколог, радник віце-прем'єр-міністра України з питань охорони навколишнього середовища Ганна Свириденко.

«У кожному управлінні з благоустрою повинні розуміти, що показник їх роботи – це не кількість зібраних поборів з власників МАФів або великих забудовників, а чистота і комфорт ввіреноъ їм території», – зазначила Свириденко.

На її думку, ситуація зі стихійними звалищами критична не тільки в столиці, але й в інших великих містах України. «У нас же за статистикою менше половини сміття потрапляє на офіційні полігони, і лише 10 відсотків відходів переробляються. Решта 90% – складуються», – стверджує фахівець.

«Безумовно, відповідальність за стихійні сміттєзвалища в тому чи іншому районі повністю лежить на місцевій владі і тому звільняти, якщо вже по справедливості, потрібно не одного тільки районного чиновника», – впевнена еколог.

В цілому ж, на думку фахівця, проблема зі сміттям у столиці комплексна: адже штраф стосовно порушників не перевищує тисячі гривень. Тому, наприклад, підприємствам дешевше викинути сміття в недозволеному місці і заплатити штраф, ніж платити за його вивезення. «Більше того, успішно діють так звані «чорні перевізники», які беруть плату з населення за вивезення того ж будівельного сміття, але висипають все в найближчому яру», – констатує експерт.

На думку Свириденко, єдино можливим рішенням проблеми сміття в Україні є його сортування та переробка. Без цього, до того ж, нашій країні буде важко інтегруватися в Євросоюз. «Країна-звалище інтегруватися в Європу не може. Від нас не вимагається винаходити велосипед. Краще рішення для сміття – розділяй і переробляй», – вважає вона.

«Ще у 2000 році в Україні сміялися і не вірили, що народ буде «в обгортках копирсатися», але вже зараз у сортуванні сміття беруть участь 530 населених пунктів. Почати з нуля не пізно: у місті Вознесенськ (Миколаївська область – ред.) буквально за чотири роки роздільний збір відходів вдалося налагодити на 80% території. Хотілося б побачити подібну ініціативу від київської влади. Тому що звільненням одного чиновника, нехай і самого недбайливого, проблему зі звалищами точно не вирішити», – розповіла Свириденко.

Нагадаємо, вчора столичний міський голова Віталій Кличко в ході інспекції в Голосіївському районі Києва звільнив начальника місцевого управління з питань благоустрою Валерія Григораша. Приводом для звільнення стало стихійне звалище в урочищі Корчуватому.

Кличко на звалищі у Голосіївському районі звільнив керівника місцевого благоустроюПартія УДАР Віталія Кличка

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: