За контрактом «Газпрому» Україна ризикує поставляти газ в АТО безкоштовно – експерт

Читать на русском
Фахівці поділилися міркуваннями з приводу того, чи варто підписувати окремий контракт з «Газпромом» на постачання газу на південний схід України

Підписуючи окремий контракт з Росією, Україна дуже сильно ризикує, тому є сенс використовувати ті тимчасові угоди, які у нас є.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, аналізуючи пропозицію «Газпрому» укласти окремий контракт на поставку газу на південний схід України.

«Скоріш за все, ситуація складеться таким чином, що Україна постачатиме газ на схід України незалежно від того, буде він оплачуватися чи ні. За таких умов це вкрай невигідно для України. Необхідно наполягати на тому, щоб відносини вибудовувалися по-іншому. До рішення Арбітражного суду, можливо, варто використовувати ті тимчасові угоди, які у нас є», – розповідає Дяченко.

На думку експерта, окремий контракт призведе до того, що Україна буде здійснювати поставки в АТО абсолютно безкоштовно. Зараз «Донецькоблгаз» повністю контролюється терористами.

Однак в коментарі «Слову і Ділу» заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев висловив протилежну думку.

«Є сенс у пропозиції «Газпрому» про окремий контракт, оскільки зараз існує договір 2009 року, де всі поставки йдуть через НАК «Нафтогаз України». Нинішні реалії такі, що всі поставки на окуповані території повинен оплачувати «Нафтогаз». Крім того, податки на цих територіях не збираються і платити за газ немає можливості. Це питання необхідно вирішувати, тому що воно вже є проблемою», – вважає Рябцев.

Відзначимо, що Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що 2015 рік стане останнім, в якому Україна буде купувати газ у Росії. Крім того, ще будучи кандидатом в президенти країни, Порошенко пообіцяв диверсифікувати постачання газу і забезпечити енергетичну незалежність України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: