«БПП» обрав найвигідніший момент, щоб відкласти реформу прокуратури – експерт

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

На сьогоднішньому засіданні парламенту багато з народних депутатів у сесійній залі відсутні. Фактично є фракції «Народного фронту» та «БПП», які цілком могли домовитися, щоб відтермінувати закон «Про прокуратуру».

Про це «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, коментуючи відтермінування реформи прокуратури.

«Закон «Про прокуратуру» суттєво змінює концепцію прокуратури. Прокурори стають самостійними на своїй ділянці та на своїй посаді. Основний зміст закону полягає не в тому, що прокуратура позбавляється загального нагляду. Суть в тому, що прокурори стають незалежними та перестають виконувати вказівки «згори». Крім того, передбачається, що замість районних прокуратур будуть місцеві. Буде діяти одна прокуратура на кілька районів. Це все робиться для того, щоб зробити прокурорів максимально незалежними від місцевих органів влади, виконавчої влади та власних прокурорських начальників», – розповідає аналітик.

За його словами, змінами, які наразі вносить Луценко, положення реформування правоохоронних органів нехтуються. Під виглядом удосконалення закону починають повертатися до тієї напіввійськової структури, яка була раніше, вважає Хавронюк

«Насправді, велика вина Яреми, що перебуваючи на своїй посаді, він не провів тієї структурної реформи, що була необхідна. На 26 квітня, коли має набрати чинності закон, фактично залишається все майже те ж саме, що й рік тому. Повинні були створити місцеві прокуратури, регіональні, обрати Раду прокурорів України та кваліфікаційну комісію. Це два органи, які мали слідкувати за діяльністю прокурорів. Аргументуючи тим, що цих органів немає, вносяться пропозиції відтермінування закону», – пояснює спеціаліст.

На думку Хавронюка, відтермінування реформи прокуратури повинне бути пов'язане з вирішенням конкретних задач. Якщо просимо 3 місяці на створення місцевих прокуратур, то це має бути лише 3 місяці, каже він.

«Справа в тому, що більшість тих змін, які вніс Луценко, не настільки необхідні зараз. Їх можна прийняти й через півроку. Але АП, діючи через Луценка, обрала слушний момент, коли багато депутатів перебувають у закордонному відрядженні. Сьогодні в Раді є лише прихильники «Народного фронту» та «БПП», які між собою домовилися та хочуть протягнути ці законопроекти швидко, без експертизи, розгляду на комітеті та підтримки громадськості. Це вже стає традиційним способом голосування для уряду», – підсумував Микола Хавронюк.

Зазначимо, що, згідно «Стратегії реформ-2020», представленої Петром Порошенком, в Україні буде змінено систему роботи правоохоронних органів. Планується, що за 6 років кадровий склад державних служб, куди входять і правоохоронні органи, буде оновлено на 70%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: