Гендерна рівність: Україна на узбіччі Європи?

Читать на русском

Чинне скликання українського парламенту має у своєму складі рекордну кількість жінок – 12%, однак у цьому показнику Україна все одно відстає від більшості країн Європейського Союзу.

Про це в ході міжнародної конференції «Гендерна політика ЄС: чи можна імплементувати найкращий досвід в Україні?» розповіла народний депутат Лілія Гриневич, зазначивши, що при цьому представництво слабкої статі в місцевих радах іще нижче, інформує «Слово і Діло».

Цікаво, що, за даними посла Швеції в Україні Андреаса фон Бекерата, в Норвегії законодавчо закріплена норма на 1/3 жіночого персоналу державних органів. У Швеції ж, попри відсутність подібних законів, партії, що мають у своєму складі менше 40% жінок, демонструють стабільно низькі показники рейтингів.

Загалом світовими лідерами за кількістю жінок-депутатів парламентів є країни Європейського Союзу. Так, за даними доцента кафедри соціології НаУКМА Тамари Марценюк, в Австрії, Великобританії, Іспанії, Італії, Нідерландах, Франції та Хорватії відсоток жінок серед депутатів ЄП перебуває в межах 40-49%. А в таких країнах, як Естонія, Ірландія, Латвія, Мальта, Фінляндія, Швеція – складає більше 50%. Найменша за співвідношенням кількість жінок у ЄП у Литви, Угорщини, Кіпру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: